Een creditcard is een uitstekend en flexibel betaalmiddel

Bent u zich aan het oriënteren op de aanschaf en ingebruikname van een creditcard ? Dan zult u merken dat er meerdere soorten zijn, elk geschikt voor verschillende doeleinden en elk met hun eigen voordelen, nadelen en kostenplaatje. Op deze pagina vindt u een helder overzicht van de verschillen tussen de creditcards en kunt u desgewenst direct online aanvragen. Naast de creditcards van de ‘grote 3’ (American Express, Mastercard, Visacard) wordt er ook aandacht geschonken aan de zogenaamde debetcards of prepaid cards.

Rondom eind jaren 1800 bestond in de Verenigde Staten een systeem waarbij consumenten en fabrikanten goederen en diensten uitwisselden in ruil voor zogenaamde krediet munten en platen. Enkele tientallen jaren ontstond het ‘plastic geld.’ In het begin van de 20e eeuw brachten oliemaatschappijen en warenhuizen hun eigen klanten kaarten uit. Deze kaarten werden alleen geaccepteerd door de bedrijven die de kaarten zelf uitbrachten, dus bijvoorbeeld alleen in de eigen vestigingen. Terwijl de huidige creditcards worden benut in verband met het gemak dat ze bieden omdat ze overal geaccepteerd werden, werden deze voorlopers juist uitgebracht als poging de klanten exclusief aan het bedrijf zelf te binden.

De eerste bank die werkelijk kredietkaarten uitbracht was een bank die opgericht werd in 1946 met de naam ‘Charg-It.’ Wanneer een klant het gebruikte voor een aankoop werd de rekening opgestuurd naar deze bank. De bank betaalde de rekening en verkreeg zelf de betaling weer van de klant. Er waren echter wel enkele beperkingen:

 • Aankopen konden alleen lokaal worden gemaakt
 • Charg-it kaarthouders moesten een rekening hebben bij de bank Charg-It.

In 1951 verscheen de eerste officiële creditcard bij New York’s Franklin National Bank voor klanten die een krediet afsloten. Ook deze kon alleen maar gebruikt worden indien men een rekening had lopen bij deze bank.

Diners Club Card

Dit verhaal begon in 1949 toen Frank McNamara tijdens een zakenetentje z’n portemonnee was vergeten en besloot dat er een alternatief moest komen voor contant geld. Zo ontstond de Diners Club Card, met name bedoeld voor restaurants en andere vormen van entertainment. In 1951 waren er 20.000 houders van deze (kartonnen) kaart. Tien jaar later werden de kartonnen kaarten vervangen door plastic kaarten. Aan het einde van de maand moesten alle voorgeschoten bedragen direct afgerekend worden. Mastercard

American Express

American Express werd reeds in 1850 opgericht als postzendingsbedrijf met als specialisatie geld transport en traveler cheques (uitgevonden door American Express in 1891). In 1959 introduceerde Amex een plastic kaart en binnen 5 jaar waren er een miljoen in omloop die bij 85000 bedrijven gebruikt konden worden.

Visa Card

In 1966 begon de Bank of America met de BankAmericard (later Visa), een multifunctionele creditcard.

Mastercard

In 1966 werd de InterBank Card Association opgericht, momenteel bekend als MasterCard Worldwide.

De mogelijkheden van de creditcard?

Met de meeste kredietkaarten heeft u de volgende standaardmogelijkheden:

 • Verrichten van betalingen, zonder contant geld, met de pas;
 • Opnemen van contant geld bij betaalautomaten
 • Betalen via internet, op basis van creditcard nummer en veiligheidscode
 • Zowel in Nederland als in Europa algemeen geaccepteerd, maar veel wereld wijd
 • Standaard zijn enkele basisservices vaak inbegrepen als een reisverzekering, garantie op aankopen en hulp bij problemen

Extra mogelijkheden

De lijst van extra mogelijkheden is lang. Hieronder ziet u er enkele:

 • Gratis cadeau bij aanvragen creditcard
 • Spaarprogramma’s voor gratis geschenken
 • Korting bij aangesloten organisaties
 • Gratis juridische hulp
 • Gratis advies reisorganisaties
 • Gratis gebruik business lounges
 • Gratis deelname speciale activiteiten
 • Zeer uitgebreide doorlopende reisverzekering
 • Extra service in buitenland
 • Korting gebruik huurauto’s
 • Recht op betere hotelkamers voor dezelfde prijs
 • Korting op gerechten in restaurants
 • Gratis lidmaatschappen of extra korting op andere organisaties
 • Gratis of korting op meerdere creditcards voor andere leden van het gezin
 • Hogere bestedingslimieten dan standaard

Indien u iets wilt kopen, dan moet u betalen. Dat is helder. Indien u iets koopt met een creditcard kunt u daar voordeel aan hebben, bijvoorbeeld omdat uw product direct tegen diefstal is verzekerd, wat bij een contante aankoop of per pinpas niet het geval zou zijn. Dergelijke opties maken het gebruik van een creditcard interessant. Ook de mogelijkheid om te sparen met een creditcard door alle aankopen met een creditcard te doen zijn interessant, mits u natuurlijk direct aan het einde van de maanden de uitgaven terugbetaalt, zodat u geen rentekosten kwijt bent. Gebruikt u een creditcard weinig ? Dan kunt u het best een zo eenvoudig en goedkoop mogelijk model nemen.

Betalen met de creditcard.

Met een handtekening.

Net als elke andere betaalpas heeft ook een creditcard een magneetstrip waarop de belangrijkste gegevens staan. Door het eenvoudig doorhalen van de pas via een (mobiel) pinapparaat kunnen de gegevens direct geverifieerd worden bij de bank en/of creditcardorganisatie. Echter tot een tiental jaren geleden gebruikte men een soort carbon-apparaat waarin de creditcard geplaatst werd en met een handbeweging werd de creditcard dan gekopieerd op carbonpapier. Door het plaatsen van een handtekening werd de betaling geauthoriseerd door de creditcard eigenaar. De winkelier kan met de kopie en uw handtekening zijn geld incasseren bij het creditcard bedrijf. Overigens gebeurt dit nog steeds veel, zeker buiten Europa.

Pinnen.

Met de opkomst van de magneetstrip in combinatie met computertechnologie is sinds een tiental jaren het gebruik van de credit card betaling vereenvoudigd. Middels een combinatie van de magneetstrip en een unieke pincode kan er zowel afgerekend worden bij restaurant, hotels, winkels, luchtvaartmaatschappijen als contant geld worden opgenomen bij betaalautomaten. Zeer praktisch is bijvoorbeeld het betalen van de getankte brandstof bij benzinestations door geheel Europa. Vaak worden de normale pinpassen van banken niet geaccepteerd, maar zijn creditcards wel algemeen geaccepteerd. Het kost u ook niet direct geld maar wordt gemiddeld pas een maand later van uw rekening afgeschreven. Wel zo handig voor uw vakantiebudget! Bijkomend voordeel is dat u een duidelijk papieren overzicht krijgt van uw tankgedrag. Ook het betalen van de tolwegen kan trouwens gemakkelijk met een kredietkaart.

Via internet.

Internet heeft gezorgd voor eenvoudige (grensoverschrijdende) transacties, zoals bijvoorbeeld het kopen van spullen in het buitenland, maar ook het boeken van reizen en hotels e.d. Om de betalingen voor deze produkten en diensten te kunnen doen, bleken de lokale mogelijkheden om geld vanuit Nederland over te maken erg beperkt, duur en traag. Per betaling duurt het 5 tot 7 werkdagen en kost het circa € 11,50. Ook hier blijkt de creditcard, internationaal het meest geaccepteerde betalingsmiddel, een uitkomst. Door het eenvoudig invoeren van uw creditcard nummer in combinatie met de veiligheidscode en nog wat andere persoonlijke gegevens en uw betaling is in feit. Het is overigens goed te weten dat 95 % van de creditcards eventuele fraude vergoeden met rekeningnummers.