Wat houdt een studentenlening bij DUO in?

Ben jij student en wil je lenen voor je studie? Het is slim om eerst meer informatie in te winnen over een studentenlening bij DUO!

Studentenlening bij DUO

Collegegeldkrediet

DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs en is de overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor alle financiële zaken omtrent studenten en het studentenleven. Denk daarbij onder andere aan de studiefinanciering en dergelijke. Sinds in 2014 was er nog sprake van een prestatiebeurs die een gift is als je binnen 10 jaar een diploma behaalt. Echter staan we op een punt waarop dit systeem is vervallen en we overgaan naar een leenstelsel. Wat dit is en waarom een lening noodzakelijk is voor toekomstige studenten bespreken we in dit artikel.

Leenstelsel maakt een collegegeldkrediet bij DUO noodzakelijk

Het leenstelsel betekent dat de studentenbeurs geen gift meer is. Dat betekent dat je dus nog steeds maandelijks studiefinanciering kunt ontvangen, maar dat je wel verplicht bent dit bedrag terug te betalen. De beurs wordt dus een lening. Momenteel kun je naast de prestatiebeurs die wel een gift is, geld bijlenen. Nu wordt de gehele studiefinanciering een lening. De studentenlening zal dus een stuk gewoner worden. Het is voor de meeste mensen namelijk niet mogelijk om collegegeld, inwoning, studieboeken en eventuele huur- en onderhoudskosten uit eigen portemonnee te financieren. Studenten zijn dus verplicht schulden te maken. Maar wat kun je verwachten van een studentenlening bij DUO?

ij de IB groep studiefinanciering aanvragen is gemakkelijker voor scholieren van 18 jaar of ouder. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, en nog wel op de middelbare school zit, dan heb je meestal al kennis gemaakt met de IB groep. Voor deze groep scholieren betaalt de IB groep namelijk de tegemoetkoming voor scholieren uit. Dat komt omdat deze groep (vaak zijn het mensen die zijn blijven zitten en / of mensen die een VWO opleiding doen. In beide gevallen zijn ze lang bezig met hun middelbare school) geen kinderbijslag meer ontvangt, want ze zijn namelijk 18 en dus volwassen. Maar ze zijn ook nog niet bezig met hun studie, waardoor ze ook geen studiefinanciering krijgen. Om dit financiële gat te dichten, is er de tegemoetkoming scholieren. Om deze aan te vragen, hebben deze leerlingen al een account aan gemaakt bij de IB groep. Voor hen is bij de IB groep studiefinanciering aanvragen gemakkelijker, omdat ze weten hoe ze op hun account moeten inloggen en al een beetje bekend zijn met de IB groep. Zij hoeven alleen maar in te loggen bij de IB groep door gebruik te maken van hun DigiD met sms functie. Vervolgens klikken ze op ‘studiefinanciering aanvragen’, vullen ze de benodigde gegevens in, en klaar!

Bij de IB groep studiefinanciering aanvragen voor jongere studenten

Wanneer je geen tegemoetkoming voor scholieren hebt ontvangen, is de kans groter dat je nog nooit van de IB groep hebt gehoord. In dat geval krijg je waarschijnlijk een brief toegestuurd, waarin je instructies staan. Wat dat betreft is bij de IB groep studiefinanciering aanvragen best gemakkelijk: je wordt goed geholpen. In die brief staan instructies om een DigiD met sms functie aan te maken, wanneer je deze nog niet hebt. Een DigiD is jouw digitale identificatiebewijs voor alle webpagina’s van de Nederlandse overheid. De sms functie is een extra beveiliging. Wanneer je deze DigiD hebt aangemaakt (en thuis gestuurd hebt gekregen. Je krijgt namelijk per post een brief die je nodig hebt om je DigiD goed te laten werken) kun je verder gaan met bij de IB groep studiefinanciering aanvragen. Je logt op de weblocatie van de IB groep in met je DigiD, en klikt op het kopje ‘studiefinanciering aanvragen’. Na de benodigde gegevens in te hebben gevuld, is het gelukt om bij de IB groep studiefinanciering aan te vragen.

Vragen over de IB groep.

Wanneer je vragen hebt over de IB groep studiefinanciering, kun je bellen naar de algemene informatielijn van de IB groep. Op werkdagen van negen tot vijf wordt deze telefoon opgenomen door een medewerker van de IB groep. Buiten kantooruren kun je ook bellen met een vraag over de IB groep studiefinanciering. Door middel van een keuzemenu kun je dan namelijk de antwoorden op de meest gestelde vragen voorgelezen krijgen door een bandje. Het nummer is: (050) 599 77 55.

Mijn IB groep is het account dat alle klanten van de IB groep hebben op de webpagina van deze organisatie. Maar wat is de IB groep eigenlijk? De IB groep is een organisatie die deel uitmaakt van de Nederlandse overheid. Deze organisatie zorgt ervoor dat studenten en scholieren (en in een enkel geval ook iemand uit een andere doelgroep, zoals leraren) het geld, waar ze recht op hebben om onderwijs van te volgen, ook daadwerkelijk uitbetaald krijgen. Dit geld krijgen deze mensen niet zomaar, het is namelijk onderverdeeld in verschillende regelingen. Denk hierbij aan de studiefinanciering, de tegemoetkoming voor scholieren of de lerarenbeurs. Naast het uitbetalen van het geld wat in deze regelingen zit, heeft de IB groep nog andere taken, maar daar zullen we later op ingaan. Eerst gaan we verder in op de mogelijkheden van Mijn IB groep.

Wat kunt u allemaal regelen?

De mogelijkheden die Mijn IB groep u biedt zijn uitgebreid. Zo kunt u via Mijn IB groep bekijken wanneer de eerstvolgende dag is dat de IB groep uitbetaald en ook hoe veel geld u op die datum zult ontvangen. Verder geeft Mijn IB groep u ook toegang tot het zogenaamde Diplomaregister. Hier kunt u alle diploma’s die u ooit hebt behaald bekijken. Waarschijnlijk weet u nog wel welke diploma’s u hebt behaald, maar toch kan het Diplomaregister handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer u bent vergeten in welk jaar u uw diploma hebt behaald, of wanneer u aan iemand wilt bewijzen dat u uw diploma gehaald hebt. Ook kunt u via Mijn IB groep een studentenlening aanvragen. Dat kan alleen wanneer u student bent en u ook officieel staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Hoe veel geld u maximaal kunt lenen hangt af van enkele factoren. Op onze weblocatie vindt u meerdere artikelen over dit onderwerp, waarmee u kunt bekijken hoe veel geld u waarschijnlijk kunt lenen.

Hoe werkt het lenen via Mijn IB groep?

In Nederland komen veel studenten niet rond van de studiefinanciering alleen. Dat is ook niet de bedoeling; als het goed is, hebben de studenten ook een baantje en betalen hun ouders ook mee aan hun studie en het levensonderhoud. Toch is dit niet altijd het geval. Soms kunnen de studenten bijvoorbeeld niet werken, omdat ze hier zelf niet toe in staat zijn of omdat ze geen werk kunnen vinden. In dat geval kiezen veel studenten ervoor om geld te lenen via Mijn IB groep. Een lening afsluiten bij Mijn IB groep is heel simpel. De student logt in in het account van Mijn IB groep, door gebruik te maken van zijn of haar DigiD. Vervolgens klikt hij of zij op het kopje ‘studiefinanciering wijzigen’. In dit menu is het mogelijk om extra geld bij te lenen. Wanneer de student aangeeft dit te willen, zal hij of zij dit bedrag maandelijks lenen, totdat hij of zij ervoor kiest de lening weer stop te zetten.

Een studentenlening bij DUO is een lening met één van de gunstigste tarieven op de markt. Je kunt deze leningen alleen afsluiten als je student bent. De hoogte van je lening bepaal je zelf, met een maximum van ongeveer 800 euro, afhankelijk van de situatie. Het grote voordeel van deze leningen is dat je er 35 jaar over mag doen om deze leningen af te betalen, met een minimale rente. Wanneer je na je studie geen baan kunt vinden, zal na een aantal jaar de lening zelfs kwijt worden gescholden. Toch is het wel een nadeel met een schuld opgezadeld te zitten, zeker met de arbeidsmarkt van dit moment en bijvoorbeeld problemen die dit oplevert bij het verder afsluiten van leningen zoals bijvoorbeeld een hypotheek. De komt van het leenstelsel wordt onder andere daarom als een nadeel gezien, maar gelukkig is er wel de mogelijkheid voor een collegegeldkrediet bij DUO! Kortom, een lening bij DUO kun je als student zijnde eigenlijk altijd wel afsluiten zonder verdere problemen, jij krijgt niet te maken met vervelende voorwaarden of controles. Let wel altijd op dat je niet meer leent dan nodig is, want lenen kost geld en uiteindelijk zul je hiervoor extra moeten betalen!