Een creditcard als nuttig betaalmiddel

Een creditcard is een zeer nuttig betaalmiddel, je betaalt er dan ook rijkelijk voor. Hoeveel je betaalt hangt af van de maatschappij waar je de creditcard van gebruikt. Een creditcard wordt overal ter wereld geaccepteerd als betaalmiddel. Het belangrijkste kenmerk van de pas is dat je later pas hoeft te betalen. Wanneer je een traditionele pinpas gebruikt dan wordt het geld direct van je rekening geschreven. Dat is met een creditcard niet zo.

De kosten van een creditcard

Een creditcard is te vergelijken met het afsluiten van een kleinschalige persoonlijke lening. Geld lenen, kost geld en dat resulteert dus in betalen voor het gebruik van de creditcard door de consument. Het begint met abonnementskosten die tussen de 10 euro en 85 euro per jaar bedragen, afhankelijk van de maatschappij. Over het algemeen zijn de kosten te linken aan de bestedingsruimte die je ontvangt met de creditcard. Als je de creditcard heel beperkt gebruikt dan heb je ook geen dure kaart nodig.

Ook de maatschappij die de creditcard verstrekt oefent invloed uit op de kosten van de creditcard. Er zijn drie soorten aanbieders van creditcards. Namelijk:

  • Creditcardmaatschappijen
  • Banken
  • Winkels en/ of winkeliersverenigingen

Als je via een bank een creditcard ontvangt dan maakt deze vaak deel uit van een betaalpakket. Soms is de pas dan gratis en soms ook niet. Die informatie kun je het beste bij je bank opvragen. Als je een losse creditcard wil, maar geen tot zeer lage abonnementskosten wil kan zijn pijlen het beste mikken op winkels en verenigingen. Als vaste klant betaal je vaak weinig. Een goed voorbeeld is de Gamma Visa Card die 15 euro per jaar kost en de ANWB Mastercard die 12 euro per jaar kost.

Kostenpost.

Wanneer je een creditcard gebruikt en daar geld van leent dan betaal je daar vanzelfsprekend rente over. De hoogte van die rente is aardig hoog en het loont zeker om de diverse creditcard leningen te vergelijken. Echter komt de lening pas in beeld als je niet binnen een maand het geld overmaakt naar de uitgever van de creditcard. Je kunt ook kiezen voor een maandelijks bedrag dat je iedere maand aan de maatschappij betaalt. Alleen dan moet er wel elke maand genoeg geld op de rekening blijven om deze kosten te dekken. Als dat niet gebeurt dan zitten daar aardig wat kosten aan gekoppeld. Wettelijk gezien loopt de rente op tot maximaal 16 procent op jaarbasis. Er zijn ook creditcards die een lagere rente hanteren. Denk dan aan de  Goldcard die ‘slechts’ 10,4 procent rente vraagt.

Wanneer je een betaling buiten Europa doet met je creditcard. Dan is het mogelijk dat je voor de koersgang ook nog kosten moet betalen. Dit varieert ook weer per creditcard. Vaak gaat het om 1,3 tot 2,3 procent. Wanneer je geld opneemt bij een pinautomaat middels je creditcard dan is dat eigenlijk altijd prijzig. Probeer daar zo min mogelijk je creditcard te gebruiken. Iedere keer dat je geld opneemt met je creditcard wordt er ten minste 4,50 euro extra in rekening gebracht. Er zijn aanbieders bij die geen vast bedrag voeren, maar juist een percentage van het bedrag dat je opneemt. En dat kan aardig hoog in de kosten lopen.