Geld uitlenen, we kennen het allemaal.

De een heeft er ervaring mee, de ander nog geen. Geld uitlenen wordt steeds populairder, omdat het goedkoper is dan zakelijk geld lenen. Geld uitlenen als ‘vrienden’, dat doen steeds meer mensen. Toch ontstaan er veel problemen wat betreft uitgeleend geld dat niet kan worden terug betaald. Stel je hebt het geld aan een vriend uitgeleend, maar hij kan het niet terug betalen, wat dan? Dan gaat de vriendschap hoogstwaarschijnlijk kapot, waarna er meer problemen zullen komen. Geld uitlenen is dus niet zomaar iets, er komen een hoop dingen bij kijken voordat je dit zonder problemen kunt doen.

Waar moet je op letten

Waar moet je op letten bij het uitlenen van geld? Aan heel veel dingen, helaas. We gaan je zo goed mogelijk proberen te helpen door ze allemaal onder elkaar te zetten, neem ze desnoods even over of sla de link naar deze pagina op. Geld uitlenen is niet zomaar iets, zeker niet als het om een redelijk groot bedrag gaat. Zelfs als je geld gaat uitlenen aan vrienden, familie of andere bekenden, zorg dat je onderstaande punten goed weet!

  • Waar heeft hij/zij het geld voor nodig? Doe zelf ook wat research als je het niet helemaal vertrouwd, vraag wat na en stel lastige vragen aan hem/haar. Als hij/zij in de problemen zit en iemand veel geld schuldig is, is het niet handig als dat geld bij jou geleend wordt, dan heb jij dat gezeur.
  • Waarom leent hij/zij niet bij familie, zoals bijvoorbeeld ouders? Waar is het geld dat hij/zij zelf heeft (verdiend)?
  • Is het echt, echt , echt nodig? Vaak is het onnodig, maar gewoon een ‘moment-kick’, zoals we dat noemen. Een nieuwe computer bijvoorbeeld, leen daar geen geld voor uit aan je vrienden.
  • Hoe groot is de kans dat je het geld terug krijgt? Heeft hij/zij een baantje, of verdient hij/zij vast geld? Heeft hij/zij genoeg zekerheid voor de komende maanden/jaren om je het geld terug te betalen?
  • Wat als je het geld niet terug krijgt? Spreek dit samen af, een worst-case scenario. Bedenk wat, zorg dat je het op papier hebt, al is het maar voor de zekerheid.

Wat moet je vooral niet doen

We hebben het genoeg gehad over wat je wel moet doen bij geld uitlenen, maar wat moet je vooral niet doen als het om het uitlenen van geld gaat? Jij gaat geld uitlenen, wat zijn de dingen om te vermijden? We hebben ze onder elkaar gezet, in punten. Wat moet je vooral niet doen bij geld uitlenen, dat is een vraag die – toch – redelijk vaak gesteld wordt, het is gewoon niet duidelijk genoeg, daarom hier een uitstekend overzicht.

  • Gewoon maar wat geld uitlenen zonder er verder op in te gaan. Af en toe eens € 20, dan een keertje € 50, volgende week weer eens € 60, het maakt je allemaal niet veel uit. Dit is niet handig, dit moet je absoluut niet doen.
  • Geld uitlenen zonder dat je weet waar hij/zij het voor nodig heeft, je weet ook niet of het direct allemaal in de zakken gaat van iemand anders, of dat hij het bewaart.
  • Geld uitlenen aan mensen die je niet genoeg vertrouwd. Leen geld uit aan mensen waarbij je zeker weet dat ze er alles aan zullen doen om je terug te betalen, het uitgeleende geld wil je natuurlijk terug.
  • Enorme bedragen uitlenen, hiervoor gaan ze maar naar de bank. Het uitlenen van enorme bedragen kan alleen maar negatief uitpakken, begin hier niet aan. Als het een student is die hierom vraagt: al helemaal niet doen. Het kan jaren, zo niet tientallen jaren duren voordat iemand een studentenlening heeft afgelost, er zijn hier speciale studentenleningen voor.

Er zijn natuurlijk nog meer dingen die je niet moet doen bij het uitlenen van geld (aan vrienden, familie, bekenden), eigenlijk te veel om op te noemen. Gebruik je verstand, denk logisch na. Lees onze pagina met dingen die je wel moet doen, schrijf alles netjes op, zorg dat je beide weet waar je aan toe bent en vooral: laat het je vriendschap niet kapotmaken, dat zou zonde zijn.

Geld uitlenen aan vrienden

uitgeleend geldbedrag

Geld uitlenen aan vrienden, daar kan veel verkeerd gaan. Een lening waarbij de ene vriend(in) geld leent van een andere, noemen we een vriendenlening. Een vriendenlening is gevaarlijker dan je zou denken, het kan veel kapot maken; geld is geld. Het is niet verkeerd om geld uit te lenen aan vrienden, maar pas wel op en lees onze tips eerst even rustig door. Geld uitlenen aan vrienden is niet ingewikkeld, maar als je een aantal zaken regelt is de kans dat je gezeur krijgt een stuk minder groot!

Stel je voor: er komt een vriend van je naar je toe die je vraagt of je hem geld wilt uitlenen (een vriendenlening dus). Je weet het niet zo goed, omdat je diegene niet heel goed kent, maar wel gewoon een goede vriend bent. Je vraagt om welk bedrag het gaat en het antwoord is dat het om ongeveer € 500 gaat, hij heeft het je binnen een maand terug betaald. Wat zeg je? Inderdaad, je zegt even niets. Het is goed om hier over na te denken, want dit kan je overkomen. Vrienden die andere vrienden om een lening vragen, dat is al waar het fout gaat. Als je een groot geldbedrag nodig hebt leen je bij familie of bij de bank, maar niet bij je vrienden. Er zijn weinig mogelijkheden waardoor dit zal slagen, let maar op. Als je ‘nee’ antwoord, is diegene boos op je omdat je hem geen geld wilt uitlenen, hij trekt de conclusie dat je hem niet vertrouwd. Tja, een vriendenlening van € 500, heeft dat nog wat met vertrouwen te maken? Maar zeg je ja, dan zijn er 2 dingen die kunnen gebeuren. Of, je gaat de vriendenlening aan en leent je vriend geld, hij betaalt je netjes terug binnen de afgesproken periode en alles is prima, óf je leent geld uit maar krijgt het niet (op tijd) terug, waardoor er een soort spanning ontstaat. Zoals je ziet is de kans dat een vriendenlening niet goed gaat dus ongeveer 1 op de 3, maar hier spelen natuurlijk meer factoren een rol.

Wil je toch geld uitlenen aan vrienden? Denk er dan nog even een keer over na. Zorg dat je de persoon goed kent, hij/zij in je directe omgeving zit en je zeker weet dat hij te vertrouwen is. Geld uitlenen kan veel problemen geven, vriendschappen kapotmaken. Geld uitlenen aan een vriend, vrienden of familie is soms dus minder handig dan gewoon lenen van een bank of bedrijf, waar je rente moet betalen. Ga je geld uitlenen aan een vriend, is het handig om duidelijke afspraken te maken. Als het gaat om € 20 is het niet zo’n probleem, dat zie je nog wel terug. Maar als je even € 200 moet uitlenen aan iemand, dan denk je toch wel even 2 keer na… Waar is het geld voor nodig, zie ik het nog terug, moet ik rente vragen, wanneer krijg ik mijn uitgeleende geld terug, etc etc. Kortom: veel vragen wat betreft het uitlenen van geld aan vrienden.

Geld uitlenen aan je kinderen.

Je kunt natuurlijk geld uitlenen aan kinderen, maar pas hiermee op. Kinderen kopen vaker onnodige dingen, hebben geen inkomsten en weten niet hoe ze met geld moeten omgaan. Aangifte doen of andere stappen ondernemen omdat je geen geld terug krijgt is geen optie, doe het dus gewoon niet (tenzij het familie is, dan is het een ander verhaal). Geld uitlenen aan kinderen doe je natuurlijk zonder rente, maar zorg dat je weet waarvoor hij/zij het nodig heeft. Als hij het gaat gebruiken om illegale producten van te kopen voor zijn/haar leeftijd ben jij de verantwoordelijke, omdat jij hem het geld hebt uitgeleend. Begin er dus niet aan; leen geen geld uit aan kinderen.

Uitgeleende geld terug krijgen.

Ja, dat is vervelend. Geld uitlenen, maar het niet terugkrijgen. Het gebeurt, zeker. Als de afspraken niet duidelijk zijn of als je de persoon aan wie je geld hebt geleend toch niet kon vertrouwen, ben je mooi de pineut. Als je uitgeleend geld niet terug krijgt kun je aangifte doen, maar hiermee maak je wel je vriendschap kapot. Soms is het nodig, als het om een (te) groot bedrag gaat heb je geen andere keuze, er is niets zo vervelend als geld uitlenen en het niet terugkrijgen…

Stel je hebt geld uitgeleend (aan vrienden/familie), dan wil je het natuurlijk (ooit) terugzien. Geld uitlenen aan familie, dat is niet zo’n probleem. Ze zitten in je directe omgeving en je kunt ze direct benaderen, je zult dus niet worden opgelicht door je familie. Geld uitlenen aan vrienden, dat is andere koek. Hoe goed je ook bevriend bent met iemand, geld is geld, rotzooi is rotzooi. Als iemand zich zo diep in de nesten heeft gewerkt en jouw geld nodig heeft om daar weer uit te komen, ben je je uitgeleende geld wel mooi kwijt. Zorg dus dat je weet waarvoor hij/zij het gaat gebruiken, zeker als het om een groot uitgeleend bedrag gaat. Als het bedrag te groot is, ga dan niet akkoord. Teveel geld uitlenen is niet handig, hoe veel je ook hebt.

Uitgeleende geld wordt niet terug betaald, wat nu?

Het is – natuurlijk – erg vervelend als je uitgeleende geld niet wordt terugbetaald. Geld lenen doe je in het vertrouwen dat je het weer terug betaald krijgt, wanneer dit niet gebeurt is je vertrouwen ernstig aangetast. Maar, wat moet je nou doen als je je geld niet terug krijgt dat je hebt uitgeleend? Als je uitgeleend geld niet terug krijgt moet je ten eerste blijven zeuren totdat je het wel krijgt. Zoek uit waarom je het niet krijgt, waarom hij niet op tijd is. Is hij wel in staat om het nog te geven, binnen een jaar? Zo niet: spreek dan duidelijk dingen af. Als je geen antwoord krijgt en je wordt genegeerd kun je juridische stappen overwegen. Denk aan aangifte, zeker als het om een hoog geldbedrag gaat.

Wees wel voorzichtig met dit soort dingen. Als hij het geld niet terug betaalt, is de kans klein dat hij erg vriendelijk en begripvol is. Wanneer je dreigt met het doen van aangifte kunnen er een aantal stoppen doorslaan en er vervelende dingen gebeuren. Pas dus op met het dreigen met dingen, zorg dat je alles onder controle houdt en raak niet in paniek, hoe groot het bedrag ook is. Verzamel al het bewijs dat je hebt, papier, e-mails. Is het het wel waard? Als het (maar) om < € 100 gaat kun je er maar beter zelf achteraan gaan door te blijven zeuren. Het inschakelen van een juridisch kantoor kost bijna meer dan € 100, waardoor je er dus niets aan hebt.

Het is een erg vervelende situatie wanneer je een uitgeleend geldbedrag niet terugbetaald krijgt. Overleg met ouders, andere vrienden en familie over wat je nu het beste kunt doen. Ga niet vechten, los dit op de goede manier op, anders kunnen er alleen maar meer problemen volgen. Zorg dat je rustig blijft en bedenk aan een oplossing waarbij je je geld gewoon terugkrijgt. Succes!