Je BKR registratie laten verwijderen

Het is niet nodig om te blijven zitten met een negatieve BKR registratie. Het kan veel problemen veroorzaken en het is mogelijk om dit te verwijderen. In dit artikel leest u hoe u dit kunt aanpakken. Allereerst leggen wij u uit wat een BKR- codering inhoudt. Het kost u maar een paar euro’s om uw BKR registratie op te vragen bij het Bureau Krediet Registratie. Tegenwoordig kunt u ook uw BKR- registratie online inzien via Mijn BKR. Er zijn vijf verschillende BKR coderingen. Deze staan hier onder uiteen gelicht.

Code A1: Er is een betalingsachterstand geweest en er is daarom een betalingsregeling met u geregeld.
Code A2: De uitstaande vordering is opeisbaar door de vertrekkers gesteld en de bank of kredietverlener kan dus beslag leggen op uw vermogen.
Code A3: Er is minimaal 250 euro van uw schuld kwijt gescholden.
Code A4: Wanneer u onvindbaar bent en geen vaste of bekende woon- of verblijfplaats heeft.
Code A5: Er is een preventieve betaalregeling getroffen. Heeft u deze betaalregeling beeindigd dan zal deze codering worden verwijderd.

Officieel is er nog een geldende BKR codering. Deze codering wordt Code H genoemd. De H staat voor Herstel. Dit betekent dat u de betalingsachterstand heeft ingehaald en dat de overeenkomst zal doorlopen.

U BKR- gegevens opvragen en verwijderen
De BKR gegevens kunt u via elke bank in Nederland opvragen. Het is niet nodig om klant te zijn van de bank. U onderneemt de volgende stappen om dit te doen:
-Haal bij de bank een brochure over het BKR. Deze brochure heet “Wat doet BKR voor mij?”. U moet het aanvraagformulier invullen die u ontvangt bij de brochure.
-Ga daarna met de ingevulde formulier naar de bank. U heeft u identiteitsbewijs nodig, zodat u zich kunt identificeren.
-U betaald de bankmedewerker 4,95 euro.
-Deze aanvraagformulier wordt doorgestuurd naar het Bureau Krediet Registratie.

Is de BKR- registratie wel terecht?
U wilt weten of de BKR- registratie wel terecht is. U heeft geldende redenen nodig om een negatieve BKR te kunnen verwijderen. Deze redenen kunnen de volgende zijn:

– U persoonlijke situatie is inmiddels veranderd. Nieuwe baan, meer inkomen of bijvoorbeeld een erfenis.
– U heeft geldende redenen waarom u een keer niet heeft kunnen betalen.
– U heeft zelf de betalingsachterstand niet veroorzaakt maar iemand anders.
– U heeft niet geweten dat u een negatieve BKR registratie heeft en u kon dit dus ook niet veranderen.
– De betalingsachterstand betreft een klein bedrag en het duurde maar kort.
– U heeft ziek gelegen in het ziekenhuis waardoor u uw bankzaken niet op orde kon krijgen.
– Soms kunnen combinaties van de bovengenoemde redenen ook voorkomen.

BKR- registratie laten verwijderen
Bij elke BKR registratie staat vermeld bij welke kredietvertrekker uw lening loopt en om welke codering het gaat. Wat u moet doen als u de negatieve BKR registratie wilt verwijderen is het volgende:

U benaderd de instelling met de negatieve codering en u motiveert waarom deze codering onterecht is. Deze instelling (bank of een andere kredietverstrekker) neemt vervolgens contact met het Bureau Krediet Registratie. U heeft niet het vermogen om de negatieve codering zelf te verwijderen. Wordt er geen actie ondernomen door deze instelling dan kunt u een stap verder gaan. U gaat dan naar de Geschillencommissie BKR en motiveert hier u verzoek tot verwijdering van uw negatieve BKR registratie.