Te weinig geld om leuke dingen te doen?

Een derde van de Vlamingen houdt te weinig tot zelfs geen geld over om aan ‘luxe’ dingen te kunnen besteden. Maar meer dan de helft van de Vlamingen geeft echter wel eens te veel uit aan luxe dingen, zodat er op het einde van de maand geen geld meer over schiet of zelfs in het rood komt te staan. Het ontbreekt veel Vlamingen aan inzicht in hun budgetering. Dit blijkt uit een studie onderzoek van “Slimmer in geldzaken” onder 850 Vlamingen van 16 jaar en ouder. De studie vormt vandaag de start van de online campagne “Slimmer in geldzaken”. Deze campagne biedt Vlaanderen op een leuke manier inzicht in zijn of haar persoonlijke uitgaven op het gebied van ‘nieuwe’ of ‘luxe’ uitgaven. Wordt het die Ipad of toch de laatste Smartphone, of toch een maar een nieuw kleedje?

Het is een cliché, maar het klopt wel: ‘Mannen vallen op gadgets, en vrouwen op nieuwe kleding en shoppen’

Van alle ‘luxe’ uitgaven is op vakantie gaan de meest voorkomende uitgave, gevolgd door merk kleding en gaan stappen. Je leeftijd en geslacht blijken hierbij bepalend. Mannen geven graag meer geld uit aan gadgets, terwijl 70% van de vrouwen het geld graag uitgeeft aan merkkledij. De meerderheid van het onderzoek zou dan ook graag genoeg geld willen hebben, om echt alles te kunnen kopen wat hun hartje verlangt. Maar ook het cliché van een Vlaming blijkt waar: De meerderheid spaart echter liever, dan alles meteen uit te geven.

Bijna de helft van de Vlamingen koopt vaak goederen die zij niet echt nodig hebben, en ook bij het winkelen haalt een kwart van de vlamingen meer in huis dan echt noodzakelijk. Een huishoudboekje zou kunnen helpen meer inzicht te krijgen in de uitgaven. Uit de studie blijkt dat een huishoudboekje bij de meeste Vlamingen bekend is, maar nog door te weinig Vlamingen worden gebruikt. Slechts een klein deel van de Vlamingen maakt voor inzicht in hun uitgaven gebruik van een huishoudboekje. Zij die een huishoudboekje gebruiken geeft negen op de tien aan dat zij meer inzicht in hun uitgavenpatroon hebben gekregen. Ook kan de meerderheid van de gebruikers nu hun uitgaven beter onder controle houden.

Snel geld lenen binnen 10 minuten