Wat is er belangrijk bij het lenen van geld?

Indien u verstandig wilt lenen dient u rekening te houden met de onderstaande zaken.

Past de lening bij uw inkomen?

De lasten van een lening komen elke maand weer terug, gedurende de hele looptijd. U moet dus genoeg geld overhouden voor andere belangrijke zaken. Als u twijfelt, kunt u het beste een maandbegroting maken. Een overzicht van uw totale maandelijkse inkomen minus alle vaste lasten. Heeft u hulp nodig, ga dan naar de internetsite van het Nibud of vraag ons om hulp. Ook dient u te kijken naar de toekomst. Hoe ziet uw inkomen en uitgaven er dan uit. Stijgt uw inkomen? Gaan uw kinderen later studeren? Dit zijn zaken waar u rekening mee moet houden.

Het beste is een looptijd die net zo lang is als de levensduur van het product waarvoor u leent. Meestal wordt de looptijd in maanden uitgedrukt. Als u leent voor een auto die misschien 7 jaar meegaat is een looptijd van de lening van 10 jaar misschien niet zo verstandig. U bent dan nog aan het aflossen terwijl u het genot niet meer heeft. Verstandiger is dan minder te lenen of een kortere looptijd te nemen. Het nadeel van een kortere looptijd is dat de maandlasten dan hoger zijn. Met een langere looptijd heeft u dus daarentegen lagere maandlasten. Een goede middenweg is dan het beste.

Rente en andere voorwaarden.

Geldverstrekkers zijn verplicht de effectieve rentepercentages te vermelden. Dit is de werkelijke rente die u effectief betaald. Ook gelden er wettelijke maximum rentepercentages die in rekening gebracht mag worden. Voor lagere bedragen zijn deze maximum rentepercentages hoger.

Is er een overlijdingsrisicodekking?

Wordt u gepusht om een dure arbeidsongeschiktheids- of andere verzekering af te sluiten? U bent nergens toe verplicht zolang het niet op papier staat. Meestal zijn deze zaken dan ook niet verplicht. Is het mogelijk om zonder boete vervroegd af te lossen?

Lenen en particulier belastingvoordeel.

(Hypotheek)rente voor een woning die tot uw hoofdverblijf dient is aftrekbaar. Alle andere rente NIET ! Ook hypotheekrente voor een tweede woning of vakantiehuis is niet aftrekbaar. Heeft (hypotheek)rente ergens anders betrekking op, zoals b.v. een auto of boot, dan is dit dus ook NIET (meer) aftrekbaar. Als u geld leent en dit gebruikt voor een verbouwing of verbetering van uw eigen woning is de rente hierover aftrekbaar. Als u een deel voor iets anders gebruikt, dan valt dat deel onder consumptieve rente. Dit is vanaf 2001 NIET meer aftrekbaar. Laat u dus niet misleiden door onduidelijke advertenties!