Met het doorlopend krediet een unieke manier van geld lenen

De redenen voor het afsluiten van een doorlopend krediet kan zeer variërend zijn: de aanschaf van een auto of een onverwachte reparatie, het bouwen van een serre of het aanleggen van de tuin. De vakantie waar je al zó lang aan toe bent. Het inrichten van de babykamer. Net dat beetje extra luxe in het leven!

Recessie en het doorlopend krediet?

Maar ook de huidige, zware tijd van recessie en ontslag kan een reden zijn dat je direct geld nodig hebt. Het volgen van een opleiding of cursus kan jou misschien nét die garantie geven dat je je baan kunt behouden. Heb je daar even het geld niet voor, dan is een doorlopend krediet de oplossing. Als je even werkeloos bent, maar de huur en het vaste levensonderhoud moet toch betaald worden, kan een doorlopend krediet je helpen om deze tijd te overbruggen tot er weer betere tijden aanbreken.

Met een doorlopend krediet kun je precies dát bedrag lenen wat je op dat moment nodig hebt, variërend van € 2.250 tot € 50.000. Maar neem niet meer op dan dat je werkelijk nodig hebt, want over het geleende bedrag moet natuurlijk rente betaald worden. De gebruikelijke rentepercentages bij een doorlopend krediet zijn 1%, 1,5% en 2%, afhankelijk van de afgesproken kredietlimiet en de tijd die je nodig denkt te hebben om het doorlopend krediet af te lossen. Dat aflossen kan op elk moment dat het je uitkomt en is boetevrij. Hoe meer je aflost, hoe lager de rente. Kom je later tóch weer voor meer uitgaven te staan, mag je het reeds afgeloste bedrag zo weer opnemen. Kortom, met een doorlopend krediet heb je precies dat steuntje in de rug wat je in moeilijke tijden nodig hebt.

In dure tijden biedt een Doorlopend Krediet de uitkomst!

Geld opnemen en weer terug betalen wanneer je zelf wilt met een doorlopend krediet. Een bepaald bedrag aan krediet staat er aan jou ter beschikking en het wordt daarom dus ook wel een doorlopend krediet genoemd. Het kan iedereen gebeuren: je auto gaat kapot.. De mogelijkheid om geld op te nemen biedt dan de uitkomst in dure tijden. Je hypotheek lasten of huur gaan natuurlijk ook gewoon door. Een doorlopend krediet, makkelijker kan het toch niet?

Wat zijn de voordelen?

De mogelijkheid om geld op te nemen wanneer je het nodig hebt is het belangrijkste voordeel, maar het biedt een aantal voordelen. Je kan namelijk ook zelf bepalen wanneer je het terug betaald, je hebt dit geheel in eigen hand. Komt het deze maand even niet uit? Dan betaal je het volgende maand of misschien wel volgend jaar, maar in de tussentijd betaal je uiteraard wel rente over het opgenomen bedrag. Je kunt natuurlijk ook altijd tussendoor je doorlopend krediet aflossen, dat is geen enkel probleem omdat je het volledig in eigen handen hebt.

Wat zijn de nadelen?

Aan een doorlopend krediet kunnen ook nadelen kleven want uiteraard zijn er niet alleen maar voordelen. Je moet een doorlopend krediet namelijk verstandig gebruiken, een belangrijk nadeel kan zijn dat je regelmatig geld opneemt terwijl dit niet verstandig is. Je betaald uiteraard rente voor ieder bedrag dat je opneemt.

Het afsluiten van een Doorlopend Krediet.

Als je voor een uitgave staat waarbij er vooraf niet bekend is hoeveel geld er nodig is, kan een doorlopend krediet een oplossing zijn. Bijvoorbeeld als je voor de aanschaf van een nieuwe auto of voor het verbouwen van uw woning. Ook staat het doorlopend krediet bekend als een flexibele leenvorm, zowel het termijnbedrag de rente en de looptijd kunnen variëren. Bij een doorlopend krediet is er bijna altijd de mogelijkheid om vroegtijdig af te lossen zonder dat je hier boetes voor krijgt. Omdat deze kredietvorm flexibel is kun je het afgeloste geld opnieuw op te nemen, ook wel continue krediet genoemd. De minimale leeftijd om een doorlopend krediet aan te vragen is 18 jaar waarbij de maximale leeftijd doorgaans 70 jaar is. Om te voorkomen dat het geld niet wordt terug betaald door de kredietnemer is deze maximum leeftijd vastgesteld door de kredietverstrekkers.

Vaststelling.

Aan de hand van inkomsten en uitgaven van de kredietnemer en diens eventuele partner wordt het maximale leenbedrag vastgesteld. Vooraf wordt in overleg met de kredietverstrekker een limiet vastgesteld, dit wordt ook wel kredietruimte genoemd. De rente die je betaald over het doorlopend krediet is afhankelijk van de hoogte van de lening en de rente standen op de markt. Ook de looptijd van de lening, aanvullende verzekeringen en het persoonlijk risico zijn van invloed. Per kredietverstrekker kunnen de rentetarieven ook behoorlijk verschillen. De rente is dus erg persoons-afhankelijk.