Er zijn verschillende redenen om een auto te leasen?

In plaats van een auto kopen. Bij een auto leasen zijn er verschillende vormen mogelijk zoals financial lease, operationele lease en private lease. Het concept van een auto leasen komt uit de zakelijke markt, maar wint snel aan populariteit bij particulieren. Wat zijn de voordelen en nadelen van een auto leasen, en waar moet je op letten?

operationele leaseAuto huren of auto kopen op afbetaling

Er zijn twee manieren voor een auto leasen die sterk verschillen:

Auto huren: Bij deze vorm van auto leasen wordt je niet de economisch eigenaar van de auto. Deze blijft in het bezit van de lease maatschappij. Vaak behoren de operationele kosten tot de maandprijs (operationele lease), je betaalt alleen nog benzine en boetes.

Auto kopen op afbetaling: Bij deze vorm van auto leasen wordt je direct economisch eigenaar van de auto. Je betaalt maandelijks een vastgesteld bedrag aan de lease maatschappij (financial lease). Je bent doorgaans zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de auto. Na de contractperiode kan er een restbedrag uitstaan die voldaan moet worden.

Voor zakelijk gebruik moet je rekening houden met de bijtelling, die is afhankelijk van het type motor en de uitstoot van CO2 gassen. Voor bedrijven zijn er twee belangrijke redenen om te kiezen voor een auto leasen:

  1. De auto wordt niet of slechts gedeeltelijk gerekend als bezit.
  2. Bij een onderhoudscontract sta je niet voor onverwachte uitgaves.

Het tweede punt is voor particulieren vaak een reden om een operationele lease contract af te sluiten. Je betaalt een vast bedrag per maand zonder verrassingen. Per lease contract zal de dekking en de looptijd verschillen, evenals de tarieven per auto.