Geld Lenen Voor Een Reis – Verstandig Of Niet?

Van het zonnetje genieten op een subtropisch strand, een dampend regenwoud verkennen, skiën op uitdagende pistes in de Alpen… Het is geen wonder dat we uitkijken naar een vakantie. Voor sommigen is een reis zó begeerlijk dat ze overwegen om hiervoor een lening af te sluiten. Heb jij jezelf ook weleens op dat idee betrapt?

Eerste levensbehoefte

De afgelopen vijftig jaar is de vakantie uitgegroeid van een luxe activiteit tot verplichte kost. Waar we vroeger al blij mochten zijn als we in de Lelijke Eend de Ardennen bereikten, reizen we tegenwoordig het liefst intercontinentaal. En niet één maal per jaar, maar twee of drie keer. We zouden kunnen zeggen dat vakanties tot de eerste levensbehoeften is gaan behoren. Ook in tijden van economische crisis blijven we gewoon op vakantie gaan, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. We bezuinigen nauwelijks op onze reizen, want ze zijn een wezenlijk onderdeel van onze vrijetijdsbesteding geworden. Voor velen is het min of meer het doel van ons werk geworden: we leven van vakantie naar vakantie toe.

Verhulde leningen: de vakantie op afbetaling

Geld lenen vakantieDe grote behoefte aan vakanties, gekoppeld aan populariteit van consumptieve kredieten, is vruchtbare grond voor creatieve touroperators. Zo biedt Corendon reizigers aan hun reis in termijnen te betalen. Makkelijk toch? Ja, maar wel duur: de rente op deze maandelijkse betalingen loopt op tot 15%. Dat is vergelijkbaar met de rente op een creditcard. Het verschil is dat je bij de meeste kredietkaarten géén rente betaalt als je binnen een maand aflost.

Geld lenen om te reizen, het is eigenlijk te gek voor woorden. Een lening aanvragen zouden we eigenlijk alleen moeten doen wanneer we ergens in investeren. Een huis is hiervan een goed voorbeeld, of een nieuwe onderneming. Minder vaak zouden we een auto hier ook toe kunnen rekenen: je bent er eerder mee op je werk, je vervoert er vrachtjes mee en hebt er geen last in van de elementen. Wel heb je met de afschrijving te maken.

Tuurlijk, een reis zouden we ook als investering kunnen zien: een investering in ons geestelijk welzijn, bijvoorbeeld na een stressvolle periode op het werk. Maar een financiële investering is het niet. Maar niet als je op de bestemming een sollicitatiegesprek met kans op een betere baan hebt. Maar laten we onszelf niet voor de gek houden; een reis is niet strikt noodzakelijk, is géén eerste levensbehoefte en géén financiële investering. Wie verstandig denkt, is voorzichtig met dit soort uitgaven. En bij die voorzichtigheid hoort geen lening.

De oplossing: gewoon sparen

Of je nu twee weken op vakantie gaat of een jaar lang op wereldreis wilt, je hebt hiervoor een budget nodig. De beste manier om dat budget samen te stellen is door te sparen voor je reis. Dit betekent dat het misschien wat langer duurt voordat je werkelijk je koffers kunt pakken, maar je hoeft je niet in de schulden te steken. Kies je er dan toch voor om een lening af te sluiten, dan is de rente van leningen vergelijken eigenlijk een must. De rente is natuurlijk erg belangrijk, maar kijk ook naar andere voorwaarden. Wat is de looptijd? En kun je bijvoorbeeld vroegtijdig het restbedrag afbetalen?