Waarom sluit je een doorlopend krediet af?

Een doorlopend krediet is een bekende leenvorm. Veel mensen maken gebruik van doorlopend krediet en banken spelen hier dus op in. Bij doorlopend krediet is er sprake van een kredietlimiet. Je kunt niet meer geld lenen dan deze limiet. Bij een doorlopend krediet heb je vaak te maken met een variabele rente. Deze rente is dus niet de hele tijd gelijk. Veel mensen maken gebruik van een doorlopend krediet omdat ze dan weten tot hoever ze kunnen gaan. Je kunt ook tussendoor aflossen en daar hoef je geen boete over te betalen. Veel mensen vinden dit fijn en kiezen dus voor een doorlopend krediet. Ook veel bedrijven maken gebruik van doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is persoonlijk en voor je op maat gemaakt. Een doorlopend krediet houdt ook rekening met onder andere je maandlasten en voorwaarden. Bij een doorlopend krediet kun je niet de looptijd bepalen.

De belangrijkste reden om een doorlopend krediet af te sluiten is dat je constant over dat geld kunt beschikken. Je kan zelf bepalen wanneer je het geld eraf haalt en als je zelf even geen geld hebt kun je dus gebruik maken van je doorlopend krediet. Vooral bij een verbouwing is een doorlopend krediet handig. Je weet dan vaak niet hoeveel geld je nodig hebt en daarom kun je gebruik maken van een doorlopend krediet. Vaak hou je dan geld over en bereik je de limiet niet. Ook bij het opknappen van een tuin of het laten repareren van een auto is een doorlopend krediet een goede optie. Een doorlopend krediet wordt de laatste tijd steeds populairder onder de mensen en is momenteel een van de meest gebruikte leenvormen.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van een doorlopend krediet is natuurlijk het feit dat je constant over het geld kunt beschikken en niet bang hoeft te zijn dat je zonder geld komt te zitten. Een ander groot voordeel van een doorlopend krediet is de rente die je betaalt. Die is vaak laag en daarom is een doorlopend krediet een voordelige leenvorm. Ook het aflossen is bij het doorlopend krediet een voordeel. Je hoeft namelijk geen boete te betalen en kunt ieder moment aflossen. Voor veel mensen is dat fijn omdat ze soms meer geld hebben en dan op dat moment zelf kunnen beslissen om af te lossen. Deze mensen maken dan ook vaak gebruik van een doorlopend krediet. Het laatste voordeel van een doorlopend krediet is dat je snel geld kunt opnemen totdat je aan je limiet zit. Bij het doen van grote aankopen is dit dus handig.

Wat zijn de nadelen?

Naast voordelen zitten er vanzelfsprekend ook nadelen aan een doorlopend krediet. Het grootste nadeel van een doorlopend krediet is misschien wel dat het rentepercentage variabel is en dus niet gelijk. Het komt vaak voor dat de rente bij een doorlopend krediet laag is, maar soms kan die natuurlijk ook stijgen en dan betaal je veel meer. Een ander groot voordeel van een doorlopend krediet is dat je zelf verantwoordelijk bent. Je moet zelf bepalen wanneer je gaat aflossen en hoeveel je wil lenen. Niet iedereen kan die verantwoordelijkheid aan en die moeten daarom niet kiezen voor een doorlopend krediet. Je kunt steeds maar geld blijven lenen en dat brengt het risico met zich mee dat je dit dus teveel doet. Dit is dus ook een nadeel van een doorlopend krediet. Er zitten dus naast de nodige voordelen ook genoeg nadelen aan een doorlopend krediet. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren.