Wat kun je allemaal met een kredietkaart doen?

De aanschaf van een kredietkaart.

Met de aanschaf van een kredietkaart heb je de mogelijkheid om wereldwijd te betalen in de valuta van het land waar je op kredietkaart aanschaffenbezoek bent. Vergelijk de aangeboden kredietkaarten op hun specifieke mogelijkheden. Voor de aanschaf van een kredietkaart is het verstandig om naast de kosten voor de aanschaf ook naar de gebruikskosten te kijken. Afhankelijk van je eigen wensen kun je bekijken welke mogelijkheden er zijn om uitgesteld te betalen. Door een kaart aan te schaffen waar je de uitgaven niet ineens laat verrekenen, bouw je een lening op tot een af te spreken maximum. Je gaat dan eigenlijk geld lenen via de rekening die aan de kredietkaart gekoppeld zal worden.

Welke werkwijzen zijn er bij het aanvragen van een kredietkaart?

Bij de aanschaf van een kredietkaart zal getoetst worden, voor welke limiet je met de kaart geld mag gaan uitgeven. Wanneer het is toegestaan een lening op te gaan bouwen met al de uitgaven, zal ook besproken moeten worden hoe dan afgelost moet gaan worden. Er zijn kredietkaarten waar je aan het einde van de maand alle geboekte uitgaven in een keer zult moeten terugbetalen. Je uitgaven mogen in die betreffende maand dan niet het afgesproken bedrag te boven gaan. Ook kan worden afgesproken dat je een limiet, als bij een doorlopend krediet, gaat krijgen en iedere maand een af te spreken percentage van het openstaand bedrag gaat terugbetalen.

De kredietkaarten en het BKR

De lening die aan je kredietkaart is verbonden zal ook worden aangemeld bij het BKR. Zelf zul je er rekening mee moeten houden dat dit een erg verleidelijke manier is om te gaan lenen. Met het doen van veel uitgaven is het snel geld lenen en doe je er goed aan om naast de verplichte termijnen ook extra bedragen terug te betalen. Geld lenen met BKR-noteringen blijft mogelijk, behoudens bij blokkering van je kredietkaart wegens achterstand in de terugbetalingen. Zelf zul je extra moeten opletten als je gaat lenen, met BKR-coderingen kan in de toekomst een verzoek om de limiet te verhogen afgewezen worden.

Je kredietkaart en het budget

Hou je budget van je kredietkaart in de gaten door je kredietkaart uitgaven van tevoren goed te budgetteren, hou je een evenwichtige planning van je financiën in eigen hand. Er blijft een gevaar rusten aan een kredietkaart aanvragen omdat geld lenen zonder BKR-toetsing aan risico’s is verbonden. Door zelf goed bij te houden wat je op jouw kaart zult gaan uitgegeven, en je die uitgaven niet doet aan je maandelijks te betalen vaste verplichtingen, ben je verantwoord bezig met je kredietkaart. Over het openstaande saldo van je kredietkaart kunnen naast de rente ook kosten in rekening gebracht gaan worden. Doe de leningen vergelijken die verbonden zijn aan de verschillende soorten kredietkaarten die bestaan. Met een lager te betalen rentepercentage, over het openstaand saldo, en minder periodieke kosten zul je uiteindelijk minder geld lenen.

Zakelijke toepassingen met een kredietkaart.

Een kredietkaart kan ook gekoppeld worden aan een zakelijke lening, zodat hiermee alle zakelijke uitgaven overzichtelijk op een overzicht komen te staan. Je kunt eenvoudig bedragen van 1000 euro lenen met een geldopname die aan de meeste pinautomaten in het binnen- en buitenland mogelijk is. Opnames op een kredietkaart kunnen gedaan blijven worden, net zolang de betalingsverplichtingen volgens afspraak worden nagekomen. Zelfs lenen met uitkering is eenvoudig door middel van een betaling, of opname, met een kredietkaart. Let dan ook op dat je bij een lening afsluiten een limiet afspreekt waar je de komende periode ruim voldoende aan hebt.

Zitten er ook nadelen aan een kredietkaart?

Wel heeft een kredietkaart het nadeel dat de in rekening te brengen rente hoger zal zijn dan bij veel andere leningen. De rente op het openstaande saldo van een kredietkaart kan niet concurreren met de rente doorlopend krediet. Wanneer je het goedkoopste doorlopend krediet hebt kunnen afsluiten dan kun je, bij voldoende ruimte, gelden van het DK overmaken aan het saldo van je kredietkaart en veel rente, soms wel tot rond de 10%, besparen. Ook is veel geld te besparen als het saldo van een kredietkaart en de saldi van andere kleine leningen worden overgesloten naar een aflossingsvrije lening.