Geld Lenen? Zorg voor een goede vergelijking!

bestaande lening

bestaande lening

Leningen worden ook wel financieringen genoemd. Vooral bij leningen voor commerciële doeleinden, voor bedrijven, wordt vaak van een financiering gesproken. Veel gebruikte financieringsvormen voor consumenten zijn het doorlopend krediet, de persoonlijke lening, de tweede hypotheek of een creditcard. Alle deze financieringsvormen hebben hun eigen specifieke voorwaarden en eigenschappen. De rentepercentages kunnen aanzienlijk verschillen. Zo is het rentepercentage op een creditcard doorgaans aanzienlijk hoger dan op bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. In de zakelijke markt wordt meestal over financiering gesproken wanneer men het over een lening heeft. Deze financieringen voor bedrijven hebben andere voorwaarden. Doorgaans moet de ondernemer met goed doordachte plannen en een degelijk ondernemersplan komen alvorens een kredietverstrekker bereid is om een financiering af te sluiten.

De persoonlijke lening

Wanneer u een persoonlijke lening besluit af te sluiten, wordt er met u afgesproken welk bedrag u leent. Dit bedrag wordt vervolgens op uw rekening gestort. Ook de looptijd, dus hoelang u erover kunt doen om de lening af te lossen, wordt met u afgesproken. Een ander belangrijk element is de hoogte van de aflossing. Aan het einde van de looptijd moet de lening afgelost zijn. De rente staat bij de persoonlijke lening vast. Deze is dus gedurende de gehele looptijd gelijk. Vaak zit er in de persoonlijke lening ook een overlijdensrisicoverzekering; deze dient om het nog openstaande geleende bedrag af te kunnen lossen wanneer u plotseling zou komen te overlijden gedurende de looptijd van de lening.

Let er bij de keuze van de kredietverstrekker van de persoonlijke lening op dat u boetevrij (extra) kunt aflossen. Bij verreweg de meeste kredietverstrekkers kan dit. Op deze manier kunt u, wanneer u dit wilt, extra bedragen aflossen zodat u uw lening sneller afgelost heeft. U kunt uw lening voordeliger afsluiten door aanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij naar de rente die de kredietverstrekkers hanteren voor de lening die u wilt (in dit geval de persoonlijke lening). Maar hou ook rekening met andere voorwaarden die onderling kunnen verschillen zoals de looptijd, de minimale aflossing, de boetevrije aflossing, etc. Heeft u al een lening en wilt u kijken of deze goedkoper kan? Of heeft u meerdere leningen en wilt u weten of deze samengevoegd kunnen worden tot één lening en daardoor goedkoper gemaakt kunnen worden?

Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet kan continue geld opgenomen worden tot een bepaald afgesproken maximum. De rente ligt meestal hoger dan bij een persoonlijke lening. U betaalt rente over het bedrag dat u opneemt. Met een doorlopend krediet krijgt u dus niet eenmalig een bedrag op uw rekening gestort maar kunt u geld opnemen. Wanneer, hoe vaak en hoeveel geld u dan leent is dus aan uzelf. Over het bedrag dat u besluit op te nemen betaalt u vervolgens rente. Deze is variabel en ligt meestal zo rond de 2%, echter dit verschilt per kredietverstrekker.

Omdat de rente bij een doorlopend krediet niet vast staat maar variabel is, weet u van tevoren niet precies hoeveel het geleende geld u uiteindelijk gaat kosten. Meestal hangt de hoogte van de rente onder meer af van de hoogte van het opgenomen bedrag. Doorgaans is deze rente lager naarmate het geleende bedrag hoger is. U kunt echter beter altijd zo min mogelijk geld lenen omdat het u nou eenmaal geld kost. Tijdens de looptijd van het doorlopend krediet lost u bedragen af. Naast het aflossen van de vooraf afgesproken bedragen, kunt u ook tussentijds extra bedragen aflossen. Bij een doorlopend krediet hoeven er meestal maar lage aflossingen gedaan te worden, maar de looptijd van de lening is vaak lang.

Eigenlijk kunt u een doorlopend krediet zien als een voordeligere vorm van rood staan. Er kunnen tijdelijke tekorten mee voldaan worden want hoeveel u opneemt kunt u steeds zelf bepalen. Hierdoor dient u op te passen dat u niet te gemakkelijk steeds weer gaat lenen.

Mini lening

Bij een mini lening gaat het meestal om kleinere bedragen die snel verstrekt en ook snel terugbetaald moeten worden. Er hoeven veel minder formaliteiten afgehandeld te worden dan bij gewone leningen. In de meeste gevallen dient een mini lening binnen een maand terugbetaald te worden. Vrijwel altijd moet er over een mini lening meer rente betaald worden dan bij andere leningen. Tegenover de snelheid waarmee de lening verstrekt wordt en de gemakkelijke manier waarop de lening verkregen kan worden staat dus dat deze duurder is. Reken dus op forse rentes. Betaal de mini lening altijd binnen de gestelde termijn terug, anders kun je te maken krijgen met boetes waardoor je al snel een steeds groter bedrag moet terugbetalen in plaats van het lage bedrag dat je geleend had.

Voordat je een mini lening afsluit moet je goed nadenken of je deze wel terug kunt betalen en hoelang je daarover denkt te gaan doen. Hoe langer je niet terugbetaald, dus hoe langer de looptijd van de lening, hoe langer je rente moet betalen en hoe duurder het wordt. De voorwaarden waaronder mini leningen verstrekt worden verschillen per leningaanbieder. Als je besluit een lening af te sluiten moet je dus goed vergelijken, dit kan je veel geld schelen. Let op de rente en andere voorwaarden.

Lening oversluiten

Mensen sluiten vaak meer leningen af dan dat ze zelf denken. Creditcards, kredieten bij postorderbedrijven, het kopen op afbetaling, leningen bij banken, etc. zijn vaak dure vormen van lenen. Vaak hebben dit soort kredieten hogere rentes en kunnen deze beter overgesloten worden tot één goedkopere lening. Verschillende kredietverstrekkers kunnen dit oversluiten voor u regelen. Door deze kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken kunt u proberen de goedkoopste lening te vinden. Een bestaande duurdere lening kan dan overgesloten worden bij door de nieuwe kredietverstrekker.

Een bestaande lening oversluiten kan gunstig zijn wanneer deze te duur is door bijvoorbeeld:

  • een onnodig dure verzekering die uw huidige lening wellicht bevat;
  • het verschil in rente tussen de verschillende banken en kredietverstrekkers. Hierdoor is het vaak voordelig te zoeken naar een lening met een lagere rente;
  • bepaalde vormen van lenen zijn duurder dan andere; overstappen naar een andere lening bij een andere kredietverstrekker kan dan ook goedkoper zijn;
  • Eén grotere lening is meestal voordeliger dan meerdere kleine leningen.